Εξαιρετικά ευαίσθητα δεδομένα συλλέγονται επιμελώς από το 2014 και μετά με στόχο –κάποια στιγμή- να αξιοποιηθούν ώστε να προκύπτει αν τα εισοδήματα που δηλώνουμε «ταιριάζουν» με τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Η αξιοποίηση του «θησαυρού» των δεδομένων αποτελεί πάγιο στόχο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία, από τη στιγμή που άρχισε να αντλεί τις πληροφορίες και για το σύνολο των ηλεκτρονικών μας πληρωμών, ουσιαστικά ενημερώνεται για όλες τις συναλλαγές μας πλην αυτών που γίνονται με «μαύρα».
Πολλά από τα δεδομένα, ήδη εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στις φορολογικές μας δηλώσεις: συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, τόκοι από καταθέσεις, ποσά για αποπληρωμή δανείων κλπ, αποτυπώνονται προσυμπληρωμένα στις δηλώσεις. Ο στόχος είναι ο κατάλογος να γίνει μεγαλύτερος.
Ωστόσο, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο οπότε είναι πλέον πολύ πιθανό και φέτος να μην υπάρξει άλλη ουσιαστική αλλαγή. Ο λόγος; Οι δυσκολίες που εντοπίζονται στην επεξεργασία. Για παράδειγμα, η ΔΕΗ βλέπει ως καταναλωτή αυτόν που αναγράφεται στον λογαριασμό. Ωστόσο, αυτός είναι πολύ συχνά διαφορετικό πρόσωπο από τον πραγματικό καταναλωτή. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει και με την ΕΥΔΑΠ και με τον ΟΤΕ κλπ.
Ο κατάλογος με τα 12 προσωπικά μας δεδομένα που «φακελώνει» κάθε χρόνο η ΑΑΔΕ, έχει ως εξής:
1. Επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης: Διαβιβάζουν αριθμό συμβολαίου και ποσό ασφαλίστρων που κατέβαλε ο υπόχρεος. Επίσης, ποσά που έχουν δοθεί ως αποζημιώσεις.
2. Ιδιωτικά θεραπευτήρια: Με εξαίρεση αυτά που αφορούν στην ψυχική υγεία αλλά και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, στέλνουν ΑΦΜ ιατρού που έκανε την επέμβαση αλλά και τον κωδικό της πράξης., Συμπεριλαμβάνονται και τα κέντρα πλαστικής χειρουργικής.
3. Ιδιωτικά σχολεία: Νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια όπως επίσης και τα ειδικά σχολεία, στέλνουν ηλεκτρονική κατάσταση με τα καταβληθέντα δίδακτρα αλλά και τις πρόσθετες παροχές όπως είναι η μεταφορά, η διατροφή κλπ.
4. Εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας: Η εφορία ενημερώνεται για το ποσό του ετήσιους τηλεπικοινωνιακού κόστους (την καθαρή αξία του λογαριασμού)
5. Εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας: Διαβιβάζονται στοιχεία κατανάλωσης και κόστους ηλεκτρικής ενέργειας των συνδρομητών.
6. Εταιρείες ύδρευσης: Οι εταιρείες ύδρευσης διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, στην Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε ηλεκτρονική κατάσταση, στοιχεία κατανάλωσης και κόστος νερού των συνδρομητών τους. Στο ετήσιο κόστος ύδρευσης δεν υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και οι λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων.
7. Το ποσό των πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων, repos, ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (όταν έχει μεσολαβήσει ημεδαπό πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα) και το ποσό των τίτλων αλλοδαπής προέλευσης (στην περίπτωση που μεσολαβεί ημεδαπό πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα), κατοίκων Ελλάδας και αλλοδαπής, που αποκτήθηκε κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε, με τα στοιχεία των δικαιούχων/συνδικαιούχων, όπως όνομα, επώνυμο, ΑΦΜ και ημερολογιακό έτος αναφοράς.
8. Στοιχεία που αφορούν σε δεδομένα καταθετικών λογαριασμών ή/και λογαριασμών πληρωμών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εμφανίζουν είτε συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης είτε συνολική ετήσια κίνηση πίστωσης, μεγαλύτερη των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.
9. Χαρτοφυλάκιο φυσικών προσώπων που αφορά σε κινητές αξίες, με ημερομηνία 31/12 τόσο έκαστου ημερολογιακού έτους αναφοράς όσο και του αμέσως προηγούμενου, χρηματικής αξίας μεγαλύτερης από διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ.
10. Στοιχεία που αφορούν σε μερίσματα, που διανεμήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από εταιρείες με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
11. Στοιχεία που αφορούν σε χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων, περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβλημένων τόκων, καθώς και των τυχόν τόκων υπερημερίας.
12. Επιπλέον, οι φορείς (τράπεζες κ.λπ.) εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικών ή και χρεωστικών) συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών ανάληψης σε ελληνικά Α.Τ.Μ. (Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές) διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Δ.Ε. του Υπουργείου Οικονομικών, στοιχεία που αφορούν σε συναλλαγές καρτών πληρωμών που έχουν εκδοθεί στην αλλοδαπή από πιστωτικό ίδρυμα με έδρα εκτός Ελλάδας.