Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πωλητήριο, ενοικιαστήριο ή αράχνες;

Όταν μένετε σε δικό σας σπίτι και ξαφνικά προκύπτει η ανάγκη μετεγκατάστασης, τότε ανακύπτει ένα μεγάλο ερώτημα. Θα πουλήσετε το παλιό σπίτι ή θα το νοικιάσετε και θα εισπράττετε το ενοίκιο ως πρόσθετο εισόδημα ή και ακόμα ως συμπλήρωμα στην πληρωμή των δόσεων του δανείου για την νέα αγορά; Το σίγουρο είναι ότι η απάντηση στο ερώτημα αυτό προϋποθέτει μια αναλυτική μελέτη όλων των παραμέτρων. Ζητήσαμε τη βοήθεια ειδικών για την σύνταξη ενός χρηστικού οδηγού για όσους βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλλημα αυτό.

ΛΟΓΟΣ Ιδιοκτήτες ακινήτων με σημαντική ρευστότητα πρέπει να προτιμήσουν την λύση της πώλησης κυρίως για φορολογικούς λόγους , υποστηρίζουν κάποιοι οικονομολόγοι καθώς το εισόδημα από ενοίκια έχει μικρότερη καθαρή απόδοση σε σύγκριση με μία καταθετική επένδυση. Κάποιοι μεσίτες υποστηρίζουν επίσης ότι η λύση της πώλησης είναι προτιμότερη, αφού η διαχείριση των ενοικιαστών αλλά και το κόστος αποκατάστασης των πιθανών ζημιών, καθιστά την επιλογή της διατήρησης αντιοικονομική. "Η απόφαση να ασχοληθεί κανείς με ενοικιαστές οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώνουν το ενοίκιο και οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στην περιουσία, μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική ", υποστηρίζουν.

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ Υπάρχει όμως και η διαφορετική άποψη. Για την απόφαση δεν έχει σημασία μόνο η ρευστότητα, αλλά και οι ταμειακές ροές. Δηλαδή ιδιοκτήτες με περιορισμένες ταμειακές ροές θα πρέπει να ενισχύσουν τα ρευστά διαθέσιμα τους, υποστηρίζουν κάποιοι άλλοι οικονομολόγοι.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Η απόφαση είναι συνάρτηση της ρευστότητας, της φορολογίας , των τυχόν προβλημάτων στην εξυπηρέτηση υποχρεώσεων ή και της δυνατότητας χρηματοδότησης τυχόν νέας αγοράς. Η επένδυση σε ακίνητα έχει υψηλή φορολογική επιβάρυνση, υψηλό κόστος συντήρησης και υψηλό ρίσκο στη διαχείριση κυρίως σε περιόδους κρίσης. Αντίθετα, η διακράτηση ρευστού έχει μικρό φορολογικό κόστος και κυρίως παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης ευκαιριών αλλά και διαπραγμάτευσης καλύτερων όρων δανεισμού, σε περίπτωση αγοράς κάποιου άλλου περιουσιακού στοιχείου. Και αυτό γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για εγγύηση αντί του ακινήτου για να αυξήσει την ίδια συμμετοχή και να διαπραγματευτεί καλύτερο επιτόκιο. Φυσικά , η απάντηση γίνεται πολύ απλή στην περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανείων στα οποία έχει μπει το ακίνητο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki