Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πότε ήλθε η ώρα να πουλήσετε

Να πουλήσω τώρα ή να περιμένω; Την χρονιά που έρχεται ,όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτό το ερώτημα. Η απάντηση όμως φέτος δεν είναι καθόλου εύκολη αφού εξαρτάται από τους λόγους για τους οποίους κάποιος ιδιοκτήτης σκέπτεται να πουλήσει το ακίνητό του. Στην πραγματικότητα , οι αιτίες που πουλά κάποιος σήμερα είναι τρείς:

1.Οικονομικά προβλήματα

2.Φορολογικά προβλήματα 3.Χαμηλές αποδόσεις σε σχέση με άλλες επενδύσεις. Για κάθε μία από τις τρείς αιτίες , η απάντηση στο ερώτημα είναι διαφορετική. Εμείς , ρωτήσαμε κάποιους ειδικούς και κωδικοποιήσαμε τις απαντήσεις:

Α. Οικονομικά προβλήματα. Σίγουρα οι περισσότεροι έλληνες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Άλλοι χρειάζονται ρευστό για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους. Άλλοι , για να πληρώσουν τον δανεισμό τους. Άλλοι , γιατί έχουν μείνει άνεργοι και χρειάζονται χρήματα για να ζήσουν τις οικογένειες τους. Για αυτούς λοιπόν , το ερώτημα : «να πουλήσω ή να περιμένω» στην πραγματικότητα δεν υφίσταται. Το σωστό ερώτημα είναι : «έχω άλλη λύση για να βρω χρήματα;» Φυσικά, οι περισσότεροι θα απαντήσουν: «Δεν περιμένουμε από εσάς να μας το πείτε. Έχουμε ήδη εξαντλήσει κάθε δυνατό τρόπο να βρούμε ρευστότητα.» Δεν αντιλέγουμε αλλά παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τα «παράθυρα» που προσφέρει η αγορά. Για παράδειγμα οι «νομικές ντρίπλες» που υπάρχουν για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δάνεια τους ή η δυνατότητα αξιοποίησης ενός κοινοτικού προγράμματος. Για να το πούμε πιο απλά, το κάθε πρόβλημα έχει την λύση του. Αυτή την λύση μπορεί να την ανακαλύψετε με την βοήθεια των ειδικών. Για αυτό πριν βγάλετε το ακίνητο στο «σφυρί» ζητήστε την βοήθεια τους. Εξαντλείστε όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται και αν εξακολουθείτε να βρίσκεστε μπροστά σε αδιέξοδο τότε σίγουρα η λύση της πώλησης είναι η μοναδική.

Β.Φορολογικά προβλήματα. Και στην περίπτωση αυτή το ερώτημα δεν εστιάζεται στο «πότε πουλάω». Ίσως , η καλύτερη διατύπωση του προβλήματος είναι « Υπάρχει τρόπος για να αποφύγω την πώληση;». Για ιδιοκτήτες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα προστίθεται και ένα ακόμα ερώτημα : «Και τι θα κάνω με τα χρήματα που θα αποφέρει η πώληση;». Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα θα πρέπει να δοθεί αφού εξετάσετε όλες τις παραμέτρους του προβλήματος οι οποίες είναι νομικές, φορολογικές και οικονομικές. Και στην περίπτωση αυτή , το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και είναι πολύ δύσκολο για να δώσετε απαντήσεις χωρίς την βοήθεια επαγγελματιών. Αυτοί μπορεί να δείξουν «παράθυρα» αλλά και το κόστος των διαφορετικών επιλογών. Φυσικά θα σας υποδείξουν και τρόπους αξιοποίησης της ρευστότητας και των κινδύνων από μία λάθος επενδυτική επιλογή. Όλα αυτά φυσικά είναι σε άμεση συνάρτηση και με την αξία του ακίνητου περιουσιακού στοιχείου που θέλετε να εκποιήσετε. Όσο μεγαλύτερη είναι η αξία του τόσο πιο επιβεβλημένη είναι η χρήση των γνώσεων που έχουν οι ειδικοί. Αντίθετα σε ακίνητα μικρής αξίας οι εναλλακτικές λύσεις περιορίζονται.

Γ. Επενδύσεις. Υπάρχει μία κατηγορία πωλητών που πωλούν με κριτήριο τις αποδόσεις που προσφέρει η ακίνητη περιουσία τους. Σίγουρα, οι αποδόσεις μίας επένδυσης σε κατοικία είναι πολύ μικρές –έως και αρνητικές-, ενώ οι προοπτικές υπεραξίας τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια περιορισμένες. Όμως, πόσο ασφαλείς είναι οι εναλλακτικές επιλογές; Για να παράδειγμα , η επένδυση σε μετοχές στην δεδομένη χρονική περίοδο είναι μία κίνηση υψηλού επενδυτικού ρίσκου; Μήπως οι καταθέσεις , που σήμερα προσφέρουν υψηλα πραγματικά επιτόκια έχουν υψηλότερο οικονομικό ρίσκο σε μία υπερχρεωμένη οικονομία; Ο χρυσός μήπως αποδειχθεί η επόμενη επενδυτική «φούσκα»; Πρόκειται για ερωτήματα που θα πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας πριν πάρετε την απόφαση να πουλήσετε κάποιο ακίνητο. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της εκποίησης είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και όχι μόνο της τρέχουσα οικονομικής συγκυρίας

  • Ακίνητα Τραπεζών

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki