Ένας 62χρονος οικονομικός σύμβουλος αγόρασε πρόσφατα ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι. Όταν ήλθε η ώρα των συμβολαίων, εμφανίστηκε με μια επιταγή 970.000 ευρώ που αφορούσε το σύνολο του τιμήματος. Γιατί χρησιμοποίησε το ρευστό του; "Τα χρήματα που είχα σε μετρητά κάθονταν και μου έδιναν ένα επιτόκιο χαμηλότερο από εκείνο του δανείου με σταθερό επιτόκιο'' εξηγεί ο 62αχρονος , ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. "Δεν είχε απολύτως κανένα νόημα να δανειστώ.", είπε. Υπήρχαν και άλλα οφέλη καθώς στην αγορά με μετρητά, λέει.
«Καταρχήν πήρα μια έκπτωση λόγω έλλειψης ρευστότητας για να κλείσω γρήγορα την αγορά. Η αρχική ζητούμενη τιμή ήταν 1.350.000 ευρώ. Απέφυγα την ταλαιπωρία που συνοδεύουν το στεγαστικό δάνειο και το κλείσιμο, της συναλλαγής έγινε σε χρόνο ρεκόρ.», εξηγεί
Η περίπτωση του δεν είναι η μοναδική. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτών περίπου το 40% των αγορών γίνονται με 100% σε μετρητά, σε σύγκριση με 15% το 2008. Η αύξηση της αγοράς με μετρητά προέρχεται κυρίως από δύο ομάδες αγοραστών : εκείνους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν στεγαστικό και τους άλλους όπως ο αγοραστής που προαναφέραμε οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά δεν θέλουν να δανειστούν. Έτσι, σε μία αγορά στην οποία εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στις «μαύρες λίστες» του Τειρεσία τα μετρητά κυριαρχούν.
«Πριν την κρίση , οι πωλητές δεν νοιάζονταν αν ο αγοραστής θα ερχόταν με μετρητά ή με ρευστό . Τώρα το παιχνίδι έχει αλλάξει. Οι ανάγκες για γρήγορο ρευστό είναι πιεστικές. Από την άλλη πλευρά οι πωλητές ξέρουν ότι οι τράπεζες μέχρι την τελευταία στιγμή μπορεί να πουν όχι . Και έτσι το ρευστό όχι μόνο κυριαρχεί αλλά απολαμβάνει προνομίων όπως για παράδειγμα σημαντικές εκπτώσεις από την ζητούμενη τιμή", έλεγε χαρακτηριστικά μεσίτης που δραστηριοποιείται στη Αττική και συνέχισε «Ο αγοραστής , εκτός από την έκπτωση στην τιμή , δεν πληρώνει τα έξοδα του δανείου , δεν είναι υποχρεωμένος να ασφαλίσει το σπίτι και έχει ένα περιουσιακό στοιχείο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να το πουλήσει χωρίς την έγκριση της τράπεζας
Από την άλλη πλευρά, με τις υποτιμημένες εκτιμήσεις που κάνουν οι τράπεζες στην πραγματικότητα χρηματοδοτούν λιγότερο από το 50% της τρέχουσας εμπορικής αξίας. Αυτό σημαίνει ότι , ένα περιουσιακό στοιχείο 200.000 ευρώ να είναι δεσμευμένο για ένα ποσό που μπορεί να μη φθάνει τις 100.000. Φυσικά όσοι δεν έχουν τα χρήματα ο τραπεζικός δανεισμός είναι η μοναδική διέξοδος . Αλλά εκείνοι που τα έχουν …
Με επιτόκια τόσο χαμηλά, γιατί να μην πάρετε ένα ενυπόθηκο δάνειο και να χρησιμοποιήσετε τα μετρητά σας για να τα επενδύσετε κάπου αλλού; Αυτό είναι μια ελκυστική επιλογή, αλλά μόνο αν πιστεύετε ότι η υπεραξία της επένδυσης θα είναι μεγαλύτερη από το συνολικό κόστος του δανείου. Με δεδομένο ότι οι πληρωμές του δανείου θα είναι διπλάσιες από το ποσό , δεν είναι τόσο σίγουρο ότι η τιμή θα είναι διπλάσια στην περίπτωση που αποφασίσετε να ρευστοποιήσετε την επένδυση σας, λένε οι ειδικοί.