Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πουλάω τώρα ή περιμένω;

Ρεπορταζ: Γ.Μητροπολίτης

Έγκυρα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί ιδιοκτήτες έχουν πάψει να πιστεύουν σε μια ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας και πωλούν τα σπίτια τους ρίχνοντας την τιμή . Η επιλογή αυτή είναι η σωστή κίνηση;

Οι αναλυτές λένε, ότι πολλοί πωλητές προχωρούν σε μείωση των τιμών τους για να ξεφορτωθούν τις ιδιοκτησίες τους. Τονίζουν μάλιστα στην προσπάθεια τους αυτή αντιμετωπίζουν αυξανόμενο ανταγωνισμό από τα κλειστά για μεγάλο διάστημα σπίτια που οι ιδιοκτήτες τους τα πωλούν με μεγάλες εκπτώσεις.

Στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε σε μία περίοδο που κυριαρχεί ο αγοραστής. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιβάλλει τους όρους του σε ένα ευάλωτο πωλητή που είτε έχει ένα προβληματικό ακίνητο είτε αντιμετωπίζει πιεστικά οικονομικά προβλήματα. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την αγορά της περιοχής; Κάθε συναλλαγή που γίνεται σε χαμηλότερη τιμή από την προηγούμενη δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά και την πιέζει προς τα κάτω.

Σε κάθε περίπτωση για όσους επιθυμούν να πωλήσουν, η σημερινή αγορά δεν προσφέρει εύκολες απαντήσεις, λένε αναλυτές. Η αναμονή μέχρι την ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας δεν μπορεί να είναι μια επιλογή, ιδιαίτερα για εκείνους που πιέζονται για ρευστότητα. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι κάποια αύξηση των τιμών είναι απίθανο να συμβεί στην επόμενη διετία (αισιόδοξη προοπτική) . Από την άλλη πλευρά, αν οι πωλητές διαλέξουν την λύση της αναμονής αντιμετωπίζουν και άλλους κινδύνους, λένε οι ειδικοί. Για παράδειγμα, υπάρχουν οι επιπλέον δαπάνες όπως οι φόροι ακινήτων. Και θα μείνει το σπίτι στο ράφι; Η μοναδική διέξοδος είναι η υποχώρηση «πόντο προς πόντο». Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του ακινήτου θα πρέπει να βρίσκεται πάντα μέσα στην αγορά και οι υποχωρήσεις στο παζάρι να γίνονται με γνώμονα τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν . Πρακτικά αυτό  οδηγεί στο συμπέρασμα  ότι ο πωλητής θα πρέπει να έχει πληροφόρηση για το τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά της περιοχής του και να παζαρεύει μία τιμή οριακά χαμηλότερη προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον του υποψήφιου αγοραστή.Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι , περιμένοντας την καλύτερη τιμή να παρασυρθούν από την γενικότερη πτώση και έτσι να αναγκαστούν να πωλήσουν σε ένα περιβάλλον χειρότερο από το σημερινό. Αυτό ήδη συνέβη σε ορισμένες αγορές όπως πχ στην Ανατολική Αττική και στα Δυτικά Προάστια της Θεσσαλονίκης.

Όλα αυτά σκιαγραφούν μία πρωτόγνωρη για τους ιδιοκτήτες κατάσταση καθώς θα πρέπει να κινηθούν στην «κόψη του ξυραφιού» . Πάντως η «πρώτη γραμμή» άμυνας περιγράφεται από το κόστος ευκαιρίας. Δηλαδή από την επιβάρυνση που θα έχουν στην περίπτωση που αναγκαστούν να κρατήσουν το σπίτι για ένα ακόμα χρόνο. Το κόστος αυτό μπορεί να μετατραπεί σε έκπτωση σε ένα σοβαρό υποψήφιο αγοραστή. Από εκεί και πέρα ο κάθε άνθρωπος γνωρίζει τις ανάγκες του και τις επιπτώσεις που θα έχει στον προϋπολογισμό της οικογένειας του η ρευστότητα που προσδοκά από την πώληση. Για να το πούμε απλά: «η κάθε πόρτα κρύβει το δικό της μυστικό» και επομένως δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. .

  • Ακίνητα Τραπεζών

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki