Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πέντε απαντήσεις πριν την αγορά

Η επένδυση σε ακίνητα είναι η «επίσημη αγαπημένη» των ελλήνων. Αυτό άλλωστε πιστοποιεί και το γεγονός ότι άνω του 60% του πλούτου των ελλήνων είναι σε ακίνητα. Παρόλα αυτά όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η συγκεκριμένη επιλογή δεν επιδέχεται κριτικής. Για το λόγο αυτό σας παρουσιάζουμε τις πέντε κινήσεις που θα πρέπει να κάνετε πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε μία τοποθέτηση των χρημάτων σας.

1.Χρηματοδότηση:

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα , μεσούσης της κρίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαθέτουν ρευστότητα. Επίσης , για κάποιους τα γκισέ των τραπεζών δεν είναι ερμητικά κλειστά. Υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι με την απόδοση της επένδυσης θα καλύψουν το κόστος και τέλος εκείνοι που αγοράζουν επειδή ποντάρουν στο μέλλον. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε θα πρέπει να σκεφτείτε: Το 2012, η ύφεση θα είναι πιο βαθειά και οι ανάγκες μεγαλύτερες.

2.Σχεδιασμός:

Οι εποχές που η αγορά ακινήτων βασίζονταν στην ρήση: «πόρτο να βρίσκεται» έχουν παρέλθει. Σήμερα , ο αγοραστής θα πρέπει να είναι απόλυτα σίγουρος για την σκοπιμότητα της επένδυσης, τις προσδοκίες από αυτήν (υπεραξία, ετήσια απόδοση κλπ) αλλά και τον χρονικό ορίζοντα της επένδυσης. Για να το πούμε απλά: δεν αγοράζεις ένα διαμέρισμα μόνο επειδή προσφέρεται σε χαμηλή τιμή. Θα πρέπει ο υποψήφιος αγοραστής να συνεκτιμήσει το κόστος της διακράτησης του , τον χρονικό ορίζοντα στον οποίο προσδοκά υπεραξίες ή το τι θα γίνει αν το διαμέρισμα μείνει κενό για δύο χρόνια.

3. Μπίζνες Πλαν:

Η τιμή είναι καλή και οι αντοχές στο χρόνο μεγάλες .Αγοράζω; Όχι αν δεν έχετε κάνει ένα έστω και στοιχειώδες μπίζνες πλαν. Ποιες θα είναι οι ταμειακές ροές για τα επόμενα χρόνια; Ποιο θα είναι το κόστος διατήρησης (δαπάνες συντήρησης , φόροι κ.α); Δυνατότητες πώλησης; Αύξηση επιτοκίων; Αυτοί είναι μερικές παράμετροι που θα πρέπει να συνυπολογιστούν πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε κίνηση;

4. Που θα πάει η αγορά;

Εδώ είναι τα δύσκολα! Οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά; Πότε θα ξεκινήσει η ανάκαμψη; Ποιοι θα είναι οι μοχλοί της ανάκαμψης; Θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό; Η μεσαία τάξη θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που οι απαντήσεις θα καθορίσουν την μορφή της επένδυσης. Για παράδειγμα , η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης οδηγεί σε συρρίκνωση της αγοράς κατοικίας σε περιοχές που αναπτύχθηκαν τα χρόνια της ευδαιμονίας. Αντίθετα η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό σημαίνει αναθέρμανση του ενδιαφέροντος από ξένους αγοραστές. Σε κάθε περίπτωση, δεν αρκεί μία απάντηση του στυλ: η αγορά θα ανακάμψει πχ σε πέντε χρόνια. Αυτή τη φορά η αγορά ακινήτων γίνεται επιλεκτική και αυτό σημαίνει κέρδη και ζημιές. Θέλετε ένα παράδειγμα; Στην αγορά του κεντρικού Λονδίνου οι τιμές των κατοικιών ανεβαίνουν με ταχείς ρυθμούς σε αντίθεση με τις εργατικές συνοικίες που οι τιμές υποχωρούν ή παραμένουν στάσιμες.

5.Συγκριτική ανάλυση.

Το τελευταίο και πιο δύσκολο κομμάτι του πάζλ. Σε μία αγορά με πληθώρα προϊόντων δεν αρκεί μόνο η αξιολόγηση των στοιχείων μία συγκεκριμένης επένδυσης . Θα πρέπει η επένδυση αυτή να τεθεί σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις με ανάλογα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, σε περίπτωση ανόδου των επιτοκίων τότε η επένδυση σε ακίνητα μπορεί να είναι λιγότερο αποδοτική σε σύγκριση με τις καταθέσεις προθεσμίας ή τα ομόλογα του αμερικάνικου δημοσίου.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki