Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κατοικία: Η σωστή τιμή

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι πολλοί πωλητές, προσφέρουν τα σπίτια τους σε τιμές πολύ υψηλότερες από εκείνες που ισχύουν στην αγορά με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μη μπορούν να πουλήσουν αλλά και –το κυριότερο- να αναγκάζονται να ρίξουν τις τιμές πολύ χαμηλότερα . Συμπέρασμα; Αν θέλετε να πουλήσετε μην υπερτιμολογείτε το ακίνητο, γιατί το πιθανότερο είναι να μείνει στα αζήτητα.

Ο καθορισμός της τιμής πώλησης είναι μία δύσκολη υπόθεση, λόγω καταρχήν έλλειψης επίσημων στατιστικών στοιχείων. Ακόμα και οι λίστες με τις τιμές ανά περιοχή που εμφανίζονται κατά καιρούς σε ρεπορταζ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο λόγος είναι ότι ακόμα και γειτονικά σπίτια μπορεί να έχουν διαφορετική τιμή. Ως πωλητής, έχετε φυσικά το δικαίωμα να ζητήσετε οποιαδήποτε τιμή θέλετε. Μπορείτε επίσης να είστε τυχεροί, και να βρείτε αγοραστή. Αλλά το πιθανότερο είναι ότι , ο υποψήφιος αγοραστής που θα ακούσει μία τιμή υψηλότερη από εκείνη που ισχύει στην περιοχή , θα αρνηθεί ακόμα και να δεί το σπίτι. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη αποτυχία για ένα άνθρωπο που θέλει να πουλήσει…

Η αλήθεια είναι ότι συχνά, η υπερτιμολόγηση στρέφεται εναντίον σας με πολλούς τρόπους. Εδώ είναι τρείς από αυτούς:

1. Αντίδραση μεσιτών: Οι μεσίτες θέλουν να πουλήσουν . Όσο περισσότερες πιθανότητες για γρήγορη πώληση συγκεντρώνει ένα σπίτι τόσο περισσότερο ασχολούνται μαζί του. Αν και μια υψηλότερη τιμή σημαίνει μεγαλύτερη προμήθεια, οι περισσότεροι μεσίτες σκέπτονται ότι , στο χρόνο που θα αφιερώσουν προκειμένου να βρούν αγοραστή για ένα υπερτιμημένο ακίνητο θα μπορούσαν να πουλήσουν δύο ή τρία σπίτια που είναι περισσότερο εμπορικά και με τον τρόπο αυτό να έχουν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος ακόμα και με μικρότερες προμήθειες. Φυσικά δεν λένε όχι αλλά το συγκεκριμένο ακίνητο δεν είναι στις προτεραιότητες του.

2. Αντίδραση αγοραστών. Οι αγοραστές που θα τους αρέσει το σπίτι έχουν την δυνατότητα κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη μείωση της τιμής να βρούν ένα άλλο ακίνητο σε τιμή που θα τους ικανοποιεί.

3. Ο χρόνος είναι χρήμα. Ακόμα κι αν πάρετε την τιμή που ζητάτε, ο χρόνος που χρειάζεται για αυτό μπορεί να σημαίνει απώλειες από αλλού πχ περισσότερο φόρο εισοδήματος λόγω τεκμηρίων ή να πληρώνετε από την τσέπη σας δαπάνες συντήρησης.

Ο καθορισμός σωστής τιμής πώλησης είναι τέχνη και επιστήμη. Μπορεί να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού , αλλά μπορείτε και εσείς να καταλήξετε στο δικό σας συμπέρασμα. Βρείτε τα «συγκρίσιμα» σπίτια που είναι προς πώληση στη περιοχή σας και μάθετε τις τιμές που διατίθενται. Παρακολουθήστε την δυναμική της αγοράς της περιοχής σας. Δηλαδή πρέπει να ξέρετε αν πωλούνται εύκολα σπίτια όμοια με το δικό σας και πόσος χρόνος απαιτείται για αυτό. Αν θέλετε να το ρισκάρετε δημοσιεύσετε μία αγγελία με «φουσκωμένη» τιμή και περιμένετε να δείτε αν έχει ανταπόκριση από τους πωλητές. Αν δεν κτυπησει το τηλέφωνο τότε κάπου έχετε κάνει λάθος!

  • Ακίνητα Τραπεζών

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki