Πριν την αγορά ενός αυτοκινήτου ή μίας τηλεόρασης συγκρίνετε τα μοντέλα και θέτετε ερωτήσεις για να διαπιστώσετε αν αυτό που πρόκειται να αγοράσετε αξίζει πραγματικά τα χρήματα του . Αν αυτό ισχύει για καταναλωτικά προϊόντα μικρής αξίας φανταστείτε τι πρέπει να κάνετε στην περίπτωση αγοράς ενός ακινήτου. Η βασική αρχή είναι ότι ο υποψήφιος αγοραστής θα πρεπει να έχει κατά νού τις εξής βασικές ερωτήσεις:
- Η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο εμφανίζει κάποια ιδιαίτερα στοιχεία και ιδιαιτερότητες;
-Το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή με κάποια ειδικά προβλήματα πχ σεισμοί, ευάλλωτη σε πλημμύρες ή φωτιές ; -Το σπίτι έχει κάποια προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν;
Επίσης ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ερωτήσεις :
• Τι έχει επιδιορθωθεί πρόσφατα και τι πρέπει να αντικατασταθεί;
• Γιατί πουλά ο ιδιοκτήτης ;
• Αν δεν γνωρίζετε την περιοχή τότε προσπαθείστε να μάθετε αν υπάρχουν προβληματικές γειτονιές;
Σε αντίθεση με την ενοικίαση, σε ένα ιδιόκτητο σπίτι υπάρχουν έξοδα συντήρησης. Έπειτα, υπάρχουν οι δαπάνες που συνδέονται με την επίπλωση του σπιτιού και τη διατήρηση όλων των συσκευών (όπως ο φούρνος, πλυντήριο / στεγνωτήριο, ψυγείο και ο φούρνος) σε λειτουργικό επίπεδα. Θα πρέπει επίσης να προστεθεί το κόστος εγκατάστασης αλλά και το κόστος των απαιτούμενων αλλαγών. Όλα αυτά σημαίνουν πρόσθετες δαπάνες που μπορεί να αυξήσουν το κόστος αγοράς σημαντικά υψηλότερο από τις αρχικές σας εκτιμήσεις.
Για το λόγο αυτό χρειάζεστε τις απόψεις επαγγελματιών για να υπολογίσετε με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια το συνολικό κόστος. Επίσης θα πρέπει να υπολογίσετε με ακρίβεια όχι μόνο τους φόρους και της δαπάνης μεταβίβασης αλλά και το φορολογικό κόστος που αφορά στο φόρο εισοδήματος (τεκμήρια) από την κατοχή του σπιτιού. Πλέον έχετε μία καλή εικόνα για το ακίνητο που σας ενδιαφέρει ώστε να γνωρίζετε τα υπερ και τα κατά της συγκεκριμένης επιλογής.