Το μεγαλύτερο πλήγμα τους τελευταίους μήνες στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων δίνει ο κλάδος των τραπεζών. Δεκάδες τραπεζικά καταστήματα έχουν κλείσει , στο διάστημα που ακολούθησε την τελευταία μεγάλη αναδιάρθρωση του κλάδου, ενώ η συρρίκνωση των δικτύων των συστημικών τραπεζών δεν έχει ακόμη λάβει τέλος.
Η οικονομική κρίση, η κατρακύλα του ΑΕΠ, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε ο κλάδος και, τελευταία οι απορροφήσεις χρηματοπιστωτικών οργανισμών από τις τέσσερις μεγάλες συστημικές Τράπεζες της Ελλάδας- την ΕΤΕ, την Alpha, την Πειραιώς και τη Eurobank- είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο καταστημάτων και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στον κλάδο.
Σε ό,τι ειδικότερα αφορά την αγορά ακινήτων, που κάποτε άνθιζε παράλληλα με την ανάπτυξη των τραπεζικών δικτύων, σήμερα δέχεται ακόμη ένα πολύ γερό πλήγμα αφού ξενοικιάζονται μεγάλα ακίνητα, των 200- 300 τ.μ., τα οποία πολύ δύσκολα θα βρούνε νέους ενοικιαστές και μάλιστα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, λόγω της κρίσης στο λιανεμπόριο.
Αρκεί να σημειωθεί ότι μέσα στο 2013 έκλεισαν περί τα 400 τραπεζικά καταστήματα σε όλη τη χώρα , ενώ μέχρι το τέλος του 2017, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των Τραπεζών, τα δίκτυα θα αριθμούν περί τα 2.400 σημεία, δηλαδή 1.000 λιγότερα από τον προ της κρίσης αριθμό.
Το ψαλίδισμα των δικτύων ήταν αναμενόμενο. Η Αlpha απορρόφησε την Εμπορική, η Eurobank το ΤΤ και την Proton, η ΕΤΕ πήρε τις FBB και Probank, ενώ η Πειραιώς έκανε τις περισσότερες απορροφήσεις, με Αγροτική, Γενική , Μillennium και τις τρεις κυπριακές στην Ελλάδα.
Για την αγορά των επαγγελματικών ακινήτων, το πλήγμα αυτό, είναι από τα πιο ισχυρά καθώς τα μεγάλα καταστήματα, δύσκολα μπορούν να απορροφηθούν σε εποχή ύφεσης.