Αγορά realestatenews.gr | Διαδικτυακή εφημερίδα για την αγορά ακίνητων στην Ελλάδα http://www.realestatenews.gr/real-estate-history/oikonomia-agora Wed, 04 Dec 2024 08:47:07 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management el-gr Από την ΕΕ η χαριστική βολή σε μικροϊδιοκτήτες http://www.realestatenews.gr/real-estate-history/oikonomia-agora/24764-2021-12-02-09-54-41 http://www.realestatenews.gr/real-estate-history/oikonomia-agora/24764-2021-12-02-09-54-41

Σε αναγκαστικές πωλήσεις ακινήτων «με το πιστόλι στον κρόταφο», πλήρη απαξίωση των περιουσιών των ιδιοκτητών και όξυνση του στεγαστικού προβλήματος οδηγεί η νέα Κοινοτική Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων που αναμένεται να δημοσιευθεί επίσημα στις 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από το Γραφείο Βρυξελλών της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI).

 

Η ΠΟΜΙΔΑ απηύθυνε σήμερα σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ.Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Κώστα Σκρέκα σημειώνοντας ότι η Οδηγία θεσπίζει εξωπραγματικές και ανέφικτες ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα υφιστάμενα κτίρια οι οποίες, αν δεν τηρηθούν εμπρόθεσμα, τα κάθε είδους κτίρια δεν θα μπορούν ούτε να ενοικιαστούν αλλά και ούτε να πωληθούν παρά μόνο αν ο αγοραστής αναβαθμίσει το κτίριο εντός τριετίας από την πώληση.

 

Πρακτικά, εφόσον ισχύσει η Οδηγία το υπάρχον εκμισθούμενο κτιριακό δυναμικό τίθεται εκτός αγοράς.

 

«Στη χώρα του ΕΝΦΙΑ ο οποίος αποστερεί τους ιδιοκτήτες από κάθε οικονομική δυνατότητα παρέμβασης στα υπάρχοντα κτίρια, είναι εγκληματικό να υιοθετηθούν τέτοιοι εξοντωτικοί και πρακτικά αχρείαστοι κανόνες και προθεσμίες απαξίωσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και αχρήστευσης των κτιρίων», τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.

 

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής.

 

Όχι στους εξοντωτικούς κανόνες και προθεσμίες αναβάθμισης των κτιρίων!

 

 

Αξιότιμοι κε Πρωθυπουργέ, κε Υπουργέ

 

Από το Γραφείο Βρυξελλών της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) της οποίας είμαι Πρόεδρος, ενημερωθήκαμε ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί

επίσημα το σχέδιο της νέας Κοινοτικής Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων (EPBD) που θα προβλέπει εξωπραγματικές και απολύτως ανέφικτες ποσοτικά, ποιοτικά και χρονικά, υποχρεωτικές ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα υφιστάμενα κτίρια. Υποχρεώσεις ριζικής και κοστοβόρας ενεργειακής αναβάθμισής τους, χωρίς καμιά ουσιαστική βοήθεια από το Κράτος, οι οποίες αν δεν τηρηθούν εμπρόθεσμα, τα κάθε είδους κτίρια δεν θα μπορούν ούτε να ενοικιαστούν αλλά και ούτε να πωληθούν, παρά μόνον με «το πιστόλι στον κρόταφο»!!!

Το σχέδιο αυτό, που είναι οικονομικά αδύνατον να εφαρμοστεί στη χώρα του ΕΝΦΙΑ,  απειλεί να αφήσει άστεγους και τους ενοικιαστές αφού θα θέσει σταδιακά εκτός αγοράς μισθώσεων το υπάρχον εκμισθούμενο κτιριακό δυναμικό, για το οποίο στο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» προβλέπεται μέχρι στιγμής μειωμένη κρατική ενίσχυση, ώστε ουδείς εκμισθωτής μπορεί αντικειμενικά να αναβαθμίσει ενοικιαζόμενο ακίνητο! Η επί θύραις ένταξη και των κτιρίων στο ευρωπαϊκό «σύστημα εμπορίας ρύπων», θα δώσει τη χαριστική βολή στο κόστος στέγασης ιδιοκτητών και ενοικιαστών.

Το σχετικό κεφάλαιο του σχεδίου της οδηγίας προβλέπει τα εξής:

1.ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ . Σύμφωνα με το άρθρο 7α του σχεδίου της νέας Κοινοτικής Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων (EPBD), κάθε κράτος μέλος θα θεσπίσει ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης για την ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων. Τα εθνικά ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης σχεδιάζονται με γνώμονα τους εθνικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης του κράτους μέλους για την ανακαίνιση κτιρίων και τη μετατροπή του εθνικού κτιριακού αποθέματος σε κτίρια μηδενικών εκπομπών έως το 2050. . Τα πρότυπα θα ισχύουν το αργότερο από το 2027. Έως το 2035, ολόκληρο το εθνικό κτιριακό απόθεμα θα καλύπτεται από ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης.

 

2. ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ - ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα κτίρια και οι κτιριακές μονάδες που πωλούνται ή ενοικιάζονται σε νέο

μισθωτή, με εξαίρεση τις κτιριακές μονάδες σε πολυκατοικίες,

(α) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον την κλάση ενεργειακής απόδοσης [E], για

συναλλαγή που πραγματοποιείται μετά την 1η Ιανουαρίου 2027·

β) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον την κλάση ενεργειακής απόδοσης [D], για

συναλλαγή που πραγματοποιείται μετά την 1η Ιανουαρίου 2030·

(γ) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον κλάση ενεργειακής απόδοσης [C], για

συναλλαγή που πραγματοποιείται μετά την 1η Ιανουαρίου 2033.

Κατά παρέκκλιση από τα παραπάνω, ένα κτίριο ή κτιριακή μονάδα που δεν

συμμορφώνεται με το όριο που ορίζεται στην υποπαράγραφο 1 μπορεί να πωληθεί

υπό την προϋπόθεση ότι ο αγοραστής θα αναβαθμίσει το κτίριο με το όριο που

ισχύει τη στιγμή της πώλησης εντός τριών ετών από την ημερομηνία πώλησης.

 

3. ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα κτίρια και οι κτιριακές μονάδες σε πολυκατοικίες:

α) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον την κλάση ενεργειακής απόδοσης [E] μετά την

1η Ιανουαρίου 2030·

β) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον την κλάση ενεργειακής απόδοσης [D] μετά την

1η Ιανουαρίου 2035·

(γ) θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον κατηγορία ενεργειακής απόδοσης [C] μετά

την 1η Ιανουαρίου 2040, χωρίς την τριετή περίοδο χάριτος που προβλέπεται για

τα μεμονωμένα ακίνητα κατά την πώλησή τους.

 

Επειδή είναι απόλυτα σαφές ότι οι υποχρεώσεις αυτές είναι αδύνατον να τηρηθούν από τους ιδιοκτήτες των υπαρχόντων κτιρίων με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε πλήρη απαξίωση των περιουσιών των ιδιοκτητών που κατ΄επέκταση θα καταστρέψει τις ζωές τους, αλλά και σε όξυνση του στεγαστικού προβλήματος

των ενοικιαστών, σας ζητούμε, πριν είναι αργά:

Πρώτον να συνειδητοποιήσετε ότι στη χώρα του ΕΝΦΙΑ ο οποίος αποστερεί τους ιδιοκτήτες από κάθε οικονομική δυνατότητα παρέμβασης στα υπάρχοντα κτίρια,

είναι εγκληματικό να υιοθετηθούν τέτοιοι εξοντωτικοί και πρακτικά αχρείαστοι κανόνες και προθεσμίες απαξίωσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και αχρήστευσης των κτιρίων, μέσω της θέσης τους εκτός συναλλαγής και

Δεύτερον να παρέμβετε και να ζητήσετε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επιβάλλεται από την ιδρυτική αρχή της ΕΕ, σύμφωνα με την αρχή της «επικουρικότητας» (Subsidiarity), όχι μόνον οι προδιαγραφές, αλλά και οι προϋποθέσεις και κυρίως οι προθεσμίες υλοποίησης  Ελαχίστων Προτύπων Ενεργειακής Απόδοσης, να καθορίζονται από τα Κράτη - Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάλογα με τις ενεργειακές και κλιματολογικές συνθήκες της κάθε χώρας και τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του λαού της.

]]>
info@realestatenews.gr (Administrator) Αγορά Thu, 02 Dec 2021 09:48:22 +0000
Ο κορονοϊός δείχνει τα δόντια του http://www.realestatenews.gr/real-estate-history/oikonomia-agora/24533-2020-09-08-11-52-39 http://www.realestatenews.gr/real-estate-history/oikonomia-agora/24533-2020-09-08-11-52-39

Πονοκέφαλο προκαλούν τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης με την Ελλάδα να καταγράφει την τέταρτη χειρότερη επίδοση.

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Η πανδημία του κορονοϊού χτύπησε με σφοδρότητα τους δείκτες ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του 2020 με την Ελλάδα να καταγράφει την τέταρτη χειρότερη επίδοση.

 

Όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ήταν η πιο απότομη πτώση που έχει καταγραφεί από την εποχή που ξεκίνησαν να κρατιούνται αρχεία, το 1995.

 

Μεταξύ των κρατών-μελών, η πιο απότομη τριμηνιαία πτώση καταγράφηκε στην Ισπανία (-18,5%), στην Κροατία (-14,9%), την Ουγγαρία (-14,5%), την Ελλάδα (-14%), την Πορτογαλία (-13,9%) και τη Γαλλία (-13,8%). Την πιο μικρή πτώση είχαν η Φινλανδία (-4,5%), Λιθουανία (-5,5%), η Εσθονία (-5,6%), η Ιρλανδία (-6,1%), η Λετονία (-6,5%) και η Δανία (-6,9%).

 

 

Πτώση 2,9% καταγράφηκε στον αριθμό των εργαζομένων στην ευρωζώνη και κατά 2,7% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.Στη χώρα μας η μείωση της απασχόλησης είναι λίγο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποιοι από τους δείκτες του κύκλου εργασιών που φανερώνουν τη μεγάλη καθίζηση της οικονομίας. Ο Covid-19 -όπως αναμενόταν- κατάφερε να επηρεάζει αρνητικά τον τομέα μεταφορών (και) στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το β΄ τρίμηνο (2020), η μείωση στους τζίρους μεταφορών και ταξιδιωτικών υπηρεσιών έχουν ως εξής:

 

Χερσαίες μεταφορές -29%,

Θαλάσσιες, -38,9%

αερομεταφορές -84,4%

logistics - 25,7%

ταξιδιωτικές υπηρεσίες -94%

 

 

Κατάρρευση τζίρων το β' τρίμηνο παρατηρούμε και στον τομέα επικοινωνίας - ψυχαγωγίας (μουσικές, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές παραγωγές).

 

Ο δείκτης κύκλου εργασιών στην «Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεων και μουσικών εκδόσεων» παρουσίασε μείωση 39,9% το β' τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β' τριμήνου 2019.

 

Ο δείκτης κύκλου εργασιών στις «Δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών» παρουσίασε μείωση 10,9% το β' τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β' τριμήνου 2019.

]]>
info@realestatenews.gr (Administrator) Αγορά Tue, 08 Sep 2020 11:49:08 +0000
Επιστροφή στην κανονικότητα της ύφεσης http://www.realestatenews.gr/real-estate-history/oikonomia-agora/24484-2020-06-04-10-33-24 http://www.realestatenews.gr/real-estate-history/oikonomia-agora/24484-2020-06-04-10-33-24

Τα δύσκολα που είναι μπροστά αποτυπώνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το 1ο τρίμηνο του 2020 (προσωρινά στοιχεία).Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή καταγράφεται ύφεση 0,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 αλλά 1,6% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019.Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για το 1ο τρίμηνο 2020 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας κυρίως από τα μέσα Μαρτίου και έπειτα, όταν τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα.

 

Τριμηνιαίες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.

Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,3%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8,0%.

Ετήσιες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,01%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%

]]>
info@realestatenews.gr (Administrator) Αγορά Thu, 04 Jun 2020 10:31:52 +0000
Γερμανικά σενάρια http://www.realestatenews.gr/real-estate-history/oikonomia-agora/24457-2020-04-14-13-42-50 http://www.realestatenews.gr/real-estate-history/oikonomia-agora/24457-2020-04-14-13-42-50

Στις δραματικές οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης για την Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt με τίτλο «Ο κορωνοϊός ακυρώνει τα σχέδια της Αθήνας για ιδιωτικοποιήσεις». Όπως επισημαίνεται «για το 2020 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήλπιζε να εισπράξει σχεδόν διόμιση δισεκατομμύρια ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, το μεγαλύτερο ποσό από την έναρξη του σχετικού προγράμματος το 2011. Ωστόσο, έκανε τον λογαριασμό του χωρίς τον κορωνοϊό. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι, στην καλύτερη περίπτωση, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις για φέτος θα κυμανθούν γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Για τον υπουργό Οικονομικών η ανατροπή είναι ιδιαίτερα δυσχερής, καθώς είχε προεγγράψει στον φετινό προϋπολογισμό τα προσδoκώμενα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, ύψους 2.44 δισεκατομμυρίων. Οι στόχοι του προϋπολογισμού δεν αναμένεται να επιτευχθούν. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση θα προκαλέσει μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 15% και κατάρρευση των φορολογικών εσόδων». «Στην Ελλάδα δύο στα τρία ξενοδοχεία απειλούνται με λουκέτο» αναφέρει στην ηλεκτρονική έκδοσή της η εφημερίδα Die Welt. Επικαλούμενη στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος το δημοσίευμα αναφέρει ότι «λόγω του κορωνοϊού, ο τουρισμός, ο πιο σημαντικός τομέας της οικονομίας στην Ελλάδα, απειλείται με σημαντικές απώλειες. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο εκτιμά τη μείωση του τζίρου στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου». Παράλληλα σημειώνει ότι «ο τουρισμός και τα επαγγέλματα που συνδέονται με αυτόν συνεισφέρουν περίπου 30% στο ελληνικό ΑΕΠ. Τα προηγούμενα χρόνια ο ελληνικός τουρισμός είχε αποφασιστική συνεισφορά στην υπέρβαση της οξείας δημοσιονομικής κρίσης».

]]>
info@realestatenews.gr (Administrator) Αγορά Tue, 14 Apr 2020 13:39:16 +0000
Για τα μάτια του κόσμου... http://www.realestatenews.gr/real-estate-history/oikonomia-agora/23916-2017-08-18-08-51-26 http://www.realestatenews.gr/real-estate-history/oikonomia-agora/23916-2017-08-18-08-51-26

Ξεκινά η ενεργοποίηση του δεύτερου ενδιάμεσου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον».Πρόκειται για πρόγραμμα-γέφυρα, εν αναμονή της ενεργοποίησης του νέου Ταμείου Εξοικονομώ κατ’ Οίκον. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τις αποπληρωμές παλαιών δανείων σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν αιτήσεις που είχαν εγκριθεί στο παρελθόν και οι οποίες δεν προχώρησαν λόγω έλλειψης χρημάτων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, στόχος του νέου προγράμματος-γέφυρα είναι η κάλυψη επιπλέον αιτήσεων από αυτές που είχαν υποβληθεί το 2014 στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», αλλά δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν λόγω της ανεπάρκειας τότε των σχετικών κονδυλίων. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο ενδιάμεσο πρόγραμμα, υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016, με την εξασφάλιση 75 εκατ. κάλυψε πάνω από 8.500 ωφελουμένους. Ετσι τα δύο ενδιάμεσα προγράμματα ενισχύουν συνολικά περίπου 15.000 νοικοκυριά.

 

Σε ό,τι αφορά το νέο Ταμείο, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Οκτώβριο θα προβλέπει επτά κατηγορίες δικαιούχων, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Συγκεκριμένα:

 

• Οσοι έχουν ατομικό ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ή οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 60%.

 

• Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 10.001 έως 15.000 ευρώ ή οικογενειακό από  20.001  -  25.000 ευρώ  δικαιούνται  επιχορήγηση 50%.

 

• Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 15.001 έως 20.000 ευρώ ή οικογενειακό από 25.001 έως 30.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 40%.

 

• Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 20.001 έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό από 30.001 έως 35.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 35%.

 

• Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 25.001 έως 30.000 ευρώ και οικογενειακό από 35.001 έως 40.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 30%.

 

• Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 30.001 έως 35.000 ευρώ και οικογενειακό από 40.001 έως 45.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 25%.

 

• Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 35.001 έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό από 45.001 έως 50.000 ευρώ δεν δικαιούνται επιδότηση, αλλά μπορούν να συνάψουν τραπεζικό άτοκο δάνειο.

]]>
info@realestatenews.gr (Administrator) Αγορά Fri, 18 Aug 2017 08:49:43 +0000
Στην δίνη της υφεσης http://www.realestatenews.gr/real-estate-history/oikonomia-agora/23369-2015-06-09-11-59-55 http://www.realestatenews.gr/real-estate-history/oikonomia-agora/23369-2015-06-09-11-59-55

Ύφεση (-0,2%) κατέγραψε η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2015, ενώ στην Ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28» καταγράφηκε ανάπτυξη (0,4%). Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωσε σήμερα η Eurostat που έδωσε στη δημοσιότητα τη δεύτερη εκτίμησή της για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2015 στην ΕΕ. Συγκεκριμένα στην Ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28» η αύξηση του ΑΕΠ παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014 στο (0,4%). Η ανάπτυξη στηρίχθηκε κυρίως από την κατανάλωση των νοικοκυριών που αυξήθηκε κατά 0,4% (έναντι αύξησης 0,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2014). Σε σύγκριση με τα στοιχεία του πρώτο τριμήνου 2014, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1% και στην «ΕΕ των 28» κατά 1,5%. Τα κράτη μέλη που κατέγραψαν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης είναι η η Τσεχία (3,1%), η Κύπρος και η Ρουμανία (1,6%), η Πολωνία (1%), η Βουλγαρία και η Ισπανία (0,9%). Αντίθετα, ύφεση σημειώθηκε στη Λιθουανία (-0,6%), στην Εσθονία (-0,3%), στην Ελλάδα (-0,2%) και στη Φινλανδία (-0,1%). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2015 το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 0,2%, έναντι του προηγούμενου τριμήνου.

]]>
info@realestatenews.gr (Administrator) Αγορά Tue, 09 Jun 2015 11:59:49 +0000
Δύσκολοι καιροί... http://www.realestatenews.gr/real-estate-history/oikonomia-agora/23356-2015-06-04-08-39-29 http://www.realestatenews.gr/real-estate-history/oikonomia-agora/23356-2015-06-04-08-39-29

Αναιμική ανάπτυξη, μόλις 0,1% το 2015, προβλέπει για την Ελλάδα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη στην εξαμηνιαία έκθεσή του, στην οποία αναθεωρεί επί τα χείρω όλες τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία. Η απειλή, ωστόσο, που επικρέμεται πάνω σε όλες τις προβλέψεις είναι «το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να μην καταλήξει σε μια ικανοποιητική συνεργασία με τους δανειστές της», κάτι που θα οδηγούσε «σε σημαντική περιστολή της παραγωγής και του εισοδήματος των νοικοκυριών», επισημαίνει ο Οργανισμός. Το στοίχημα για την ελληνική οικονομία παραμένει η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οποιαδήποτε αποτυχία θα πλήξει την ανάπτυξη, που εκτιμάται οριακή για το 2015 και στο 2,3% για το 2016. Πρόκειται για προβλέψεις πολύ κατώτερες αυτών που είχε κάνει ο ΟΟΣΑ στην προηγούμενη έκθεσή του τον Νοέμβριο, με βάση τις οποίες το ΑΕΠ της χώρας θα αυξανόταν κατά 2,3% το 2015 και 3,3% το 2016, ενώ η Ε.Ε. προβλέπει ανάπτυξη 0,5% φέτος και 2,9% το 2016. Οι στόχοι για τις επενδύσεις και την ενίσχυση της κατανάλωσης, εκτιμά ο ΟΟΣΑ, υπονομεύονται από τις πιστωτικές συνθήκες και τη χαμηλή εμπιστοσύνη στην οικονομία, ενώ τα κέρδη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, δεν είναι αρκετά για να ωθήσουν τις εξαγωγές, εάν δεν συνοδευθούν από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την άρση των εμποδίων στο εμπόριο και τις επενδύσεις. Η ανεργία, αν και σε καθοδική πορεία, θα επιμείνει σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 25,7% το 2015 και στο 24,7% το 2016 (έναντι 25,2% και 24,1% της προηγούμενης πρόβλεψης) και ο αποπληθωρισμός θα συνεχίσει και το 2015, για να περάσει σε θετικό έδαφος το 2016. Το χρέος θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 180% του ΑΕΠ το 2015 και 178,1% το 2016 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 174,3% και 171,4% αντίστοιχα) και η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να στοχεύει σε ένα πολύ χαμηλό δημοσιονομικό αποτέλεσμα - ως έλλειμμα του προϋπολογισμού - της τάξης του -3,4% και -2,8% του ΑΕΠ το 2015 και 2016 αντίστοιχα. Κομβικό σημείο αποτελεί η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και της ικανότητας συλλογής φόρων, προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση των εσόδων του κράτους, ενώ αναπόφευκτες θεωρούνται και οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, όπως η μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, προκειμένου να συγκρατηθούν οι δαπάνες. Η ανάκαμψη των επενδύσεων εξαρτάται άμεσα από την αποκατάσταση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και την επιτάχυνση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία. Η καλύτερη πρόσβαση στις πιστώσεις είναι καθοριστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, προοπτική που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, συνδέεται άμεσα με τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι σημαντικό μέρος των «κόκκινων» δανείων μπορεί να ανακτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα, που χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλή μόχλευση. Ο εξορθολογισμός των διαδικασιών πλειστηριασμού και η υιοθέτηση εξωδικαστικού συμβιβασμού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του προβλήματος. Περαιτέρω η μείωση των κανονιστικών διατάξεων στη βιομηχανία, ειδικά σε ό,τι αφορά την ενέργεια και τις μεταφορές, μπορεί να τονώσει την ανταγωνιστικότητα, τις εξαγωγές και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενισχύοντας περαιτέρω το επιχειρηματικό κλίμα.

]]>
info@realestatenews.gr (Administrator) Αγορά Thu, 04 Jun 2015 10:59:52 +0000
Το προφιλ της ιδιοκτησίας http://www.realestatenews.gr/real-estate-history/oikonomia-agora/22272-2014-09-19-06-59-12 http://www.realestatenews.gr/real-estate-history/oikonomia-agora/22272-2014-09-19-06-59-12 Από την επεξεργασία των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 οι φορολογούμενοι προκύπτουν τα εξής:

- 5.569.336 άτομα διαθέτουν κτίσματα (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες κλπ) και οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμού που η συνολική αντικειμενική αξία τους υπερβαίνει τα 520,49 δισ. ευρώ. Κατά μέσο όρο η αξία των ακινήτων τους ανέρχεται σε 93.456,65 ευρώ.

- Ένας στους δυο ιδιοκτήτες ακινήτων ή 2.769.177 φορολογούμενοι έχουν στην κατοχή τους μικρή ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Η συνολική αξία των ακινήτων που έχουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 63,56 δισ. ευρώ με τη μέση αξία να φθάνει τις 22.954,80 ευρώ.

- Κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αξίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ διαθέτουν 1.356.081 φορολογούμενοι. Το συνολικό ύψος της περιουσίας τους φθάνει τα 96,83 δισ. ευρώ ή 71.404,53 ευρώ κατά μέσο όρο.

- Ακίνητη περιουσία από 100.000 έως 200.000 έχουν στην κατοχή τους 881.698 φορολογούμενοι με τη συνολική αξία των ακινήτων τους να φθάνει τα 122,27 δισ. ευρώ ή 138.680,15 ευρώ κατά μέσο όρο.

- Κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου και οικόπεδα εντός σχεδίου αξίας από 100.000 έως 200.000 ευρώ διαθέτουν 447.587 φορολογούμενοι ή το 8% των ιδιοκτητών ακινήτων. Το συνολικό ύψος της ακίνητης περιουσίας των συγκεκριμένων φορολογούμενων ανέρχεται σε 132,46 δισ. ευρώ ή 125.957,29 ευρώ κατά μέσο όρο.

- 291.322 ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός από τον ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος και συμπληρωματικό φόρο αφού η αντικειμενική αξία των αστικών ακινήτων τους υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

- Αστικά ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ έχουν δηλώσει μόλις 114.793 άτομα που αντιπροσωπεύουν μόνο το 2% του συνόλου των ιδιοκτητών. Η συνολική αντικειμενική αξία των αστικών ακινήτων που δήλωσαν οι εν λόγω φορολογούμενοι ανέρχεται σε 105,3 δισ. ευρώ και καλύπτει το 20,24% της συνολικής αξίας όλης της αστικής ακίνητης περιουσίας την οποία έχουν δηλώσει συνολικά οι 5,57 εκατ. ιδιοκτήτες. Καθένας από αυτούς τους «μεγαλοϊδιοκτήτες» έχει δηλώσει κατά μέσο όρο αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 917.779,04 ευρώ.

- 27.198 είναι οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν αστικά ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ.

- Μόλις 492 ιδιοκτήτες διαθέτουν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ. Η αξία των ακινήτων τους αυτών ανέρχεται στα 4,1 δισ. ευρώ.

]]>
info@realestatenews.gr (Administrator) Αγορά Fri, 19 Sep 2014 08:59:15 +0000
Εκδήλωση για το real estate http://www.realestatenews.gr/real-estate-history/oikonomia-agora/20724--real-estate http://www.realestatenews.gr/real-estate-history/oikonomia-agora/20724--real-estate

Αύριο Τρίτη 26 Νοεμβρίου στις 19.00 στο κτήριο του iCon College (Δημητρακοπούλου 49α, στάση Μετρό Συγγρού-Φιξ) θα πραγματοποηθεί εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν : Οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα εγγραφής στο RICS. Η παρουσίαση θα γίνει από μέλος του RICS Ελλάδος. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν επίσης τα προγράμματα για real estate που προσφέρονται απο το Πανεπιστήμιο Heriot Watt του Εδιμβούργου και τα οποία είναι:

• MSc in Real Estate Investment & Finance

• MSc in Real Estate Management & Development

• MSc in Construction Project Management

• MSc in Quantity Surveying

• MSc in Facilities Management

Για περισσότερες πληροφορίες:www.icon.gr email: info@icon.gr και στο τηλέφωνο: +30-2109248534

]]>
info@realestatenews.gr (Administrator) Αγορά Mon, 25 Nov 2013 10:27:38 +0000
Κουρεμα 50% στο φόρο μεταβίβασης http://www.realestatenews.gr/real-estate-history/oikonomia-agora/20452-kourema-50-sto-foro-metavivasis http://www.realestatenews.gr/real-estate-history/oikonomia-agora/20452-kourema-50-sto-foro-metavivasis

Σε μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων συμφώνησαν τρόικα και Κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες από την 1η Ιανουαρίου θα μειωθεί ο φόρος κατά 50% όπως προβλέπει το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών. Να σημειωθεί ότι η τρόικα επιχειρεί να αλλάξει το μοντέλο φορολόγησης των ακινήτων στην Ελλάδα με μεταφορά του μεγαλύτερου φορολογικού βάρους στην κατοχή και παράλληλη ελάφρυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων. 'Έτσι επέμενε από την έναρξη του τρέχοντος ελέγχου της ελληνικής οικονομίας σε κατάργηση του φόρου στις μεταβιβάσεις. Όμως τα κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση εκτιμούσαν πως θα πρέπει να διατηρηθεί ως έχει με το σκεπτικό ότι οι ετήσιες εισπράξεις των περίπου 200 εκατ. ευρώ από το φόρο μεταβίβασης θα μπορούσαν να «ελαφρύνουν» τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Πλέον κατά τις ίδιες πληροφορίες οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μείωση κατά 50%.Σήμερα ο φόρος ανέρχεται στο 8% για αντικειμενική αξία ακινήτου έως 20.000 ευρώ και φθάνει στο 10% για αντικειμενική άνω των 20.000 ευρώ.

]]>
info@realestatenews.gr (Administrator) Αγορά Fri, 11 Oct 2013 14:59:54 +0000