Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Εκτος αγοράς οι μικρομεσαίοι

Σε ένα πρωτοφανή κλοιό προτίθεται να βάλει το υπουργείο Οικονομικών την αγορά ακινήτων καθώς με το πλέγμα των φορολογικών ρυθμίσεων που προαναγγέλει μέσω διαρροών και συνεντεύξεων αυτό που γίνεται σαφές είναι ότι επιθυμεί να θέσει εκτός αγοράς τα μεσαία εισοδήματα τα οποία ήταν ο τροφοδότης της αγοράς για δεκαετίες ολόκληρες. Με το νέο σύστημα, που θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ, θα επιβαρύνονται περισσότερο οι μεγάλες περιουσίες. Επίσης θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι μικρές και οι μεσαίες ακίνητες περιουσίες. Το φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ρύθμιση για τα ακίνητα των offshore εταιρειών. Παράλληλα εξετάζεται η αυστηροποίηση του πόθεν έσχες και των τεκμηρίων .
Η εφαρμογή του "πόθεν έσχες"  και τεκμηρίων που θα κινούνται προς την κατεύθυνση ασφυκτικού ελέγχου τόσο για την απόκτηση όσο και για την κτήση ακινήτων αναμένεται ότι θα επηρεάσει τόσο την προσφορά όσο και την ζήτηση ακινήτων από μεσαία εισοδήματα. Παράλληλα η επιβολή του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας περιορίζει  τις αποδόσεις και βγάζει από την αγορά μεγάλες ομάδες υποψήφιων αγοραστών. Το ίδιο αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα έχει η επιβολή της φορολογίας στα ακίνητα υπεράκτιων εταιριών με βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα να βρεθούν εκτός αγοράς ομάδες φορολογουμένων οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν οι κύριοι επενδυτές στη συγκεκριμένη αγορά. Δεν φτάνει μόνο αυτό, η Κυβέρνηση έχει προαναγγείλει και την αύξηση της φορολογίας σε κληρονομιές και γονικές παροχές καθιστώντας με τον τρόπο αυτό ασύμφορη , σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές μορφές επενδύσεων μηδενικού κινδύνου την αγορά ακινήτων. Το παράξενο είναι , ότι όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που στις ΗΠΑ αναζητούν τρόπους και μεθόδους για να τονώσουν την ζήτηση και να περιορίσουν την προσφορά. Για παράδειγμα η απόφαση των στεγαστικών τραπεζών που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο να νοικιάζουν στους δανειολήπτες που τα σπίτια τους εκλπειστηριάζονται είναι μία κίνηση η οποία μπορεί όχι μόνο να ελέγξει την προσφορά αλλά και το επίπεδο των τιμών. Αντίθετα στη Ελλάδα, η κυβέρνηση της 4ης Οκτωβρίου , ουσιαστικά καθιστά την αγορά ακινήτων υπόθεση των μεγάλων εταιριών οι οποίες έχουν κεφάλαια όχι μόνο ια να επενδύσουν σε ακίνητα αλλά και για να αγοράσουν την τεχνογνωσία της φοροδιαφυγής.
Αλλά δεν είναι μόνο οι αγοραπωλησίες που πλήττονται. Η αγορά ενοικίων με την καθιέρωση του τεκμηρίου μπορεί να γονατίσει σε μία στιγμή που το αδιάθετο απόθεμα μεγάλων κατοικιών βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki