Κόσμος realestatenews.gr | Διαδικτυακή εφημερίδα για την αγορά ακίνητων στην Ελλάδα http://www.realestatenews.gr/finance/kosmos Sat, 27 Apr 2024 18:17:20 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management el-gr Στεγαστικά: Μία διδακτική ιστορία http://www.realestatenews.gr/finance/kosmos/17273-2012-05-14-10-59-26 http://www.realestatenews.gr/finance/kosmos/17273-2012-05-14-10-59-26 Το 1938, δημιουργήθηκε η ομοσπονδιακή υπηρεσία National Mortgage Association of Washington, με στόχο τη διευκόλυνση της απόκτησης ακίνητης περιουσίας από τη μεσαία τάξη και αυτό τον τρόπο την τόνωση του κατασκευαστικού τομέα σε ολόκληρη τη χώρα. Η ιδιωτικοποίηση του οργανισμού, ο οποίος στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Fannie Mae, δεν οφειλόταν κατά κύριο λόγο σε ιδεολογικές απόψεις για την οικονομία. Πράγματι, η εισαγωγή του στο χρηματιστήριο αποφασίστηκε από τον Λίντον Τζόνσον το 1968 για να εξασφαλιστούν τα κονδύλια που ήταν αναγκαία για τη χρηματοδότηση του πολέμου στο Βιετνάμ. Δύο χρόνια αργότερα, για να τερματιστεί το μονοπώλιο της Fannie Mae, το Κογκρέσο αποφάσισε τη δημιουργία της Freddie Mac, η οποία εισήχθη με τη σειρά της στο χρηματιστήριο το 1989. Τα δύο αυτά ιδιωτικά ιδρύματα υπήχθησαν σε ένα ιδιαίτερο νομικό καθεστώς ως Government-Sponsored Entities (GES), το οποίο τους επέτρεψε να απολαμβάνουν πιστώσεις εγγυημένες από το κράτος, καθώς και χρηματοδότηση με εξαιρετικά ευνοϊκά επιτόκια.

Η αποστολή των αδελφών Fannie Mae και Freddie Mac συνίστατο στο να προσφέρουν ρευστότητα στην αγορά της στεγαστικής πίστης, είτε εγγυώμενες τα δάνεια, είτε αγοράζοντάς τα από τις άλλες τράπεζες. Ταυτόχρονα, τα αμερικανικά νοικοκυριά ενθαρρύνονταν να δανειστούν, καθώς είχε θεσπιστεί η έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων από το φορολογητέο εισόδημα των δανειοληπτών. Η Fannie Mae και η Freddie Mac χρηματοδοτούσαν τις δραστηριότητές τους με την έκδοση τίτλων που ήταν γνωστοί ως Residential Mortgage-Backed Securities (RMBS). Οι επενδυτές από την πλευρά τους τις προτιμούσαν, δεδομένου ότι η αμερικανική κυβέρνηση τους προσέφερε την -έμμεση- εγγύησή της. Αν και ο κύκλος εργασιών των δύο εταιρειών αυξανόταν κάθε χρόνο με ταχύ ρυθμό, εκτινάχθηκε στα ύψη όσο προχωρούσε η απορύθμιση του χρηματοοικονομικού συστήματος στις ΗΠΑ. Το 1990 και οι δύο μαζί κατείχαν πιστώσεις αξίας 740 δισ. δολαρίων. Το ποσό έφτασε τα 1,25 τρισεκατομμύρια το 1995, ξεπέρασε τα 2 τρισ. το 1999 και τα 4 τρισ. το 2005. Την παραμονή της κρατικοποίησής τους, μάλιστα, το χαρτοφυλάκιό τους ανερχόταν στα 5,4 τρισ. (3,8 τρισ. ευρώ). Δηλαδή έφθανε στο 45% του ενεργητικού των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ. Εξάλλου, οι δύο εταιρείες στήριζαν το 97% των τίτλων που ήταν δομημένοι πάνω σε ενυπόθηκα δάνεια.

Η ραγδαία αύξηση που περιγράψαμε οφειλόταν τόσο στη φούσκα των ακινήτων της περιόδου 2001-2006, όσο και στην πρόοδο που παρατηρήθηκε στην εξέλιξη των χρηματοοικονομικών τεχνικών των τραπεζών. Χωρίς αμφιβολία, ο αρχιτέκτονας της αλματώδους αύξησης των τιμών των ακινήτων και ένας από τους θερμότερους οπαδούς της υιοθέτησης καινοτομιών στον χρηματοοικονομικό τομέα υπήρξε ο Άλαν Γκρίνσπαν, ο οποίος διηύθυνε επί 19 χρόνια την αμερικανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα και τον οποίο οι χρηματοοικονομικοί κύκλοι είχαν ανακηρύξει -σχεδόν ομόφωνα- μεγάλο « μαέστρο ». Οι διαδοχικές δηλώσεις του καθοδηγούσαν την πρακτική που όφειλε να υιοθετήσει η χρηματοοικονομική σφαίρα. Το 2002 εκτιμούσε ότι « καμία πολιτική δεν ήταν σε θέση να ανακόψει τη διόγκωση της χρηματοοικονομικής φούσκας », τη στιγμή ακριβώς που ο ίδιος την τροφοδοτούσε με την πολιτική μείωσης των επιτοκίων την οποία υπαγόρευε και ταυτόχρονα ακολούθησε. Το 2004 δήλωσε ότι « η σοβαρή μείωση των δραστηριοτήτων της κτηματαγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ελάχιστα πιθανή, λόγω του μεγέθους και της ποικιλομορφίας της ». Το 2005 πρόσθεσε : « Στην περίπτωση που υπάρξει μείωση της τιμής των κατοικιών, δεν θα έχει σοβαρές μακροοικονομικές συνέπειες ». Την ίδια χρονιά, εκτιμούσε ότι « τα ολοένα πολυπλοκότερα χρηματοοικονομικά εργαλεία έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη ενός πολύ πιο ευέλικτου, αποτελεσματικότερου και περισσότερο στέρεου χρηματοοικονομικού συστήματος, σε σύγκριση με εκείνο που υπήρχε πριν από 25 χρόνια ».

Το 2006, την παραμονή του σπασίματος της φούσκας των ακινήτων -κι ενώ δεν ήταν πλέον το αφεντικό της Fed- προχώρησε στην εκτίμηση ότι « οι χειρότερες στιγμές της πτώσης της τιμής των ακινήτων αποτελούν πλέον παρελθόν ». Παρόμοιες δηλώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα των Fannie Mae και Freddie Mac, οι οποίες γνώρισαν τότε πρωτοφανή αύξηση του κύκλου εργασιών και των κερδών τους. Ωστόσο, η χρυσή εποχή είχε κηλιδωθεί από πολλά σκάνδαλα και στις δύο τράπεζες. Το 2004, η πρώτη κατηγορήθηκε ότι είχε « εξωραΐσει » τον ισολογισμό της, έτσι ώστε να δικαιολογείται η χορήγηση ακόμα πιο πλουσιοπάροχων μπόνους. Τα τρία κορυφαία στελέχη της αναγκάστηκαν να παραιτηθούν και να πληρώσουν πρόστιμο 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ το 2006, η δεύτερη καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων εξαιτίας του παράνομου λόμπι που είχε δημιουργήσει για να επιτύχει ευνοϊκή μεταχείριση από τα μέλη του Κογκρέσου, που ήταν επιφορτισμένα με την εποπτεία των δραστηριοτήτων της.

Το υβριδικό καθεστώς των δύο γιγάντων της αγοράς ενυπόθηκων δανείων τους επέτρεπε να επωφελούνται από τη σύγχυση που δημιουργούσε η διπλή τους φύση. Αν και η αποστολή τους είχε κοινωνικό χαρακτήρα (να επιτρέψουν στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό πολιτών να αποκτήσει ακίνητη περιουσία), επεδίωκαν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη των μετόχων τους, κι ακόμα περισσότερο, τις απολαβές των ηγετικών στελεχών τους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι ετήσιες αποδοχές καθενός από τους διευθύνοντες συμβούλους της Fannie Mae και της Freddie Mac ανέρχονταν στα 70 εκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, οι δύο εταιρείες είχαν αποκτήσει τεράστια πολιτική επιρροή. Φάνηκαν δε εξαιρετικά γενναιόδωρες απέναντι στα μέλη του Κογκρέσου -και των δύο κομμάτων- τα οποία επαναλάμβαναν αδιάκοπα πόσο επείγον ήταν να χαλαρώσουν οι « αγκυλώσεις » του νομοθετικού πλαισίου. Το αποτέλεσμα ήταν να χαλαρώσουν οι κανόνες της προληπτικής εποπτείας που ίσχυαν θεωρητικά και να επικρατήσει αδιαφάνεια στη σύσκεψη δανείων.

Κατά παράδοξο τρόπο, όταν, τον Αύγουστο του 2007, ξέσπασε η κρίση των subprimes, (στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου) όλοι θεωρούσαν εύλογο να υποστηρίζουν ότι η θύελλα δεν θα άγγιζε τη Fannie Mae και τη Freddie Mac. Η αύξηση του κύκλου εργασιών τους συνεχιζόταν και οι « αγορές » δεν έδιναν την παραμικρή σημασία στις ανωμαλίες της λειτουργίας των δυο αυτών τραπεζών. Κι ενώ αυξανόταν σε επικίνδυνο βαθμό ο αριθμός των νοικοκυριών που αδυνατούσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, οι φορείς εποπτείας έκαναν ακόμα περισσότερες παραχωρήσεις στους δύο γίγαντες των ενυπόθηκων δανείων. Στις 19 Μαρτίου του 2008 (τρεις ημέρες μετά τη σωτηρία -την τελευταία στιγμή- της τράπεζας Bear Stearns), το υπουργείο Οικονομικών, με το πρόσχημα της αναχαίτισης της πτώσης των τιμών των ακινήτων και της σταθεροποίησης των αγορών, επέτρεψε στις Fannie Mae και Freddie Mac να μειώσουν κατά ένα τρίτο τα κεφάλαια τα οποία όφειλαν να διαθέτουν για να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει. Να επρόκειτο, άραγε, για τύφλωση ή για παραπληροφόρηση ; Σε όσους έβλεπαν σε αυτή την ενέργεια ένα βήμα προς τη διάσωση από το κράτος, ο Τζέιμς Λόκχαρτ, ο διευθυντής του φορέα εποπτείας των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, απαντούσε : « Δεν τίθεται θέμα διάσωσης, είναι παραλογισμός. Αυτές οι εταιρείες είναι υγιείς και στέρεες και θα εξακολουθήσουν να είναι ».

Τελικά, η συσσώρευση ζημιών διέψευσε τα αισιόδοξα σενάρια των οικονομικών αναλυτών. Τότε, λοιπόν, άρχισαν να εξετάζουν κάθε λεπτομέρεια της λειτουργίας αλλά και των δυσλειτουργιών του συστήματος χορήγησης ενυπόθηκων δανείων. Κι οι « αγορές » αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι η κατάσταση συνοψιζόταν στα εξής προφανή : η αξία των τίτλων subprimes που κατείχαν η Fannie Mae κι η Freddie μειωνόταν διαρκώς, ο αριθμός των αφερέγγυων δανειοληπτών αυξανόταν, η πτώση των τιμών στην κτηματαγορά συνεχιζόταν και οι φόβοι ότι θα επακολουθήσει οικονομική ύφεση πύκνωναν. Πολιτική παρέμβαση Καθώς ήταν επείγον να βρεθεί μια λύση, η εκτελεστική εξουσία διαπραγματεύτηκε με το Κογκρέσο. Το υπουργείο Οικονομικών εξουσιοδοτήθηκε τότε να πραγματοποιήσει μαζικές αγορές τίτλων που είχαν εκδώσει οι δύο τράπεζες (Fannie Mae και Freddie Mac), να τους χορηγήσει δάνεια και επιπλέον να αποκτήσει, στο όνομα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, συμμετοχή στο κεφάλαιο των εταιρειών. Σε αντάλλαγμα, θα αυξανόταν ο έλεγχος των οργανισμών εποπτείας. Κατά τη διάρκεια δημόσιας ακρόασης, ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζιμ Μπάνιγκς απευθύνθηκε στον υπουργό Οικονομικών με τα εξής λόγια : « Όταν άνοιξα την εφημερίδα μου χτες, νόμισα πως ξύπνησα στη Γαλλία. Όμως, δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο, αντίθετα, απ’ ό,τι φαίνεται, ο σοσιαλισμός επικρατεί τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες ». Στις 30 Ιουλίου, ο νόμος ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία και κυρώθηκε αμέσως από τον πρόεδρο Μπους. Αλλά αποδείχθηκε ανεπαρκής : Μέσα σε δώδεκα μήνες, οι ζημίες που κατέγραψαν η Fannie Mae και η Freddie Mac έφτασαν τα 14 δισ. δολάρια, ενώ η αξία των μετοχών τους υποχώρησε περισσότερο κι από το 90%. Ταυτόχρονα, οι ανάγκες τους για κεφάλαια αυξάνονταν διαρκώς : μεταξύ άλλων, έπρεπε να αποπληρώσουν χρέη 1,6 τρισ. δολαρίων, από τα οποία τα 230 δισ. επρόκειτο να καταστούν ληξιπρόθεσμα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, αντιμετώπιζαν μεγάλο κίνδυνο : οι κεντρικές τράπεζες της Ασίας, της Ευρώπης και της Ρωσίας απειλούσαν να σταματήσουν να αγοράζουν τους τίτλους τους

]]>
info@realestatenews.gr (Administrator) Κόσμος Mon, 14 May 2012 13:59:31 +0000
Ιστορικό χαμηλό για τα επιτόκια http://www.realestatenews.gr/finance/kosmos/17089-2012-04-13-08-58-30 http://www.realestatenews.gr/finance/kosmos/17089-2012-04-13-08-58-30 Η πολιτική συμπίεσης των μακροπρόθεσμων επιτοκίων στην οικονομία που ακολουθεί η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) από το 2008, όταν δηλαδή ξέσπασε η μεγάλη πιστωτική κρίση, δείχνει να έχει ευνοϊκότατο αντίκτυπο στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ. Και τούτο, διότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εμφανίζουν έντονα πτωτικές τάσεις με το μέσο επιτόκιο για 15ετούς διάρκειας στεγαστικά δάνεια υποχώρησε το Μάρτιο στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Ειδικότερα, το μέσο 15ετές στεγαστικό επιτόκιο υποχώρησε στο 3,11% από 3,21% τον Φεβρουάριο. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό ήταν 3,13%. Αντίστοιχα, το μέσο 30ετές επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,88% έναντι του ιστορικού χαμηλού του 3,87% που είχε υποχωρήσει τον Φεβρουάριο.

]]>
info@realestatenews.gr (Administrator) Κόσμος Fri, 13 Apr 2012 08:57:28 +0000
Ενεση 7,8 δισ. δολάρια http://www.realestatenews.gr/finance/kosmos/15839-enesi-78-dis-dol http://www.realestatenews.gr/finance/kosmos/15839-enesi-78-dis-dol Η Fannie Mae, η μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, την Τρίτη χρειάζεται επιπλέον $ 7,8 δισεκατομμύρια ομοσπονδιακή βοήθεια για να επιβιώσει καθώς οι ζημιές της το τρίτο τρίμηνο ζημίες της έφθασαν σε $ 5.100.000.000. Σημειώνεται ότι η Fannie Mae και η Freddie Mac είχαν αναλάβει το βάρος της στήριξης της στεγαστικής αγοράς των ΗΠΑ μετά την κρίση του 2008 , εξασφαλίζοντας από την ομοσπονδιακή Κυβέρνηση σημαντικά ποσά προκειμένου να απορροφήσουν τους κραδασμούς από τα τοξικά δάνεια. Η Fannie Mae και η Freddie Mac έχουν δημιουργηθεί από το Κογκρέσο για να ενθαρρύνουν την αγορά στεγαστικής πίστης. Αγοράζουν τα στεγαστικά δάνεια από τους δανειστές τα τιτλοποιούν και στην διαθέτουν τα ομόλογα στους επενδυτε΄ς προκειμένου να αντληθεί ρευστότητα για την χρηματοδότηση της στεγαστικής πίστης.

]]>
info@realestatenews.gr (Administrator) Κόσμος Wed, 09 Nov 2011 15:49:25 +0000
Μέτρα Ομπάμα για στεγαστικά http://www.realestatenews.gr/finance/kosmos/15709-2011-10-24-09-56-36 http://www.realestatenews.gr/finance/kosmos/15709-2011-10-24-09-56-36 Μια σειρά πρωτοβουλιών, οι οποίες δεν χρειάζονται την έγκριση του Κογκρέσου, αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να προωθηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Μεταξύ άλλων, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου θα καταστεί ευκολότερος ο πρόσθετος δανεισμός ιδιοκτητών σπιτιών που έχουν αποκτήσει με ενυπόθηκα δάνεια. Η κίνηση του Ομπάμα σημειώνεται καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος συναντά αντίσταση από τους Ρεπουμπλικάνους σε ό,τι αφορά το πακέτο ενίσχυσης της απασχόλησης, ύψους 447 δισ. δολαρίων, που καλεί το Κογκρέσο να εγκρίνει. Η πρώτη από τις πρωτοβουλίες αυτές θα παρουσιαστεί στη διάρκεια του τριήμερου ταξιδιού του Ομπάμα στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, που αρχίζει σήμερα. Ο Ομπάμα θα αναφερθεί στις αλλαγές των κανόνων σε ό,τι αφορά στα ενυπόθηκα δάνεια στη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Νεβάδα, όπου η αγορά κατοικίας έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό. Στο Ντένβερ, όπου θα βρίσκεται την Τετάρτη, αναμένεται να ανακοινώσει μια πρωτοβουλία που θα αφορά τα φοιτητικά δάνεια.

]]>
info@realestatenews.gr (Administrator) Κόσμος Mon, 24 Oct 2011 13:55:35 +0000
Μηνύσεις για στεγαστικά φούσκες http://www.realestatenews.gr/finance/kosmos/15273-minisis-gia-stegastika-fouskes http://www.realestatenews.gr/finance/kosmos/15273-minisis-gia-stegastika-fouskes Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μηνύσουν πάνω από 12 μεγάλες τράπεζες για παραπλάνηση της ποιότητας των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων που πούλησαν στη διάρκεια της φούσκας των κατοικιών, αναφέρει η εφημερίδα New York Times. Ο κρατικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός Federal Housing Finance Agency πρόκειται να ισχυρισθεί πως οι τράπεζες όφειλαν να γνωρίζουν πως οι σχετικοί τίτλοι δεν ήταν φερέγγυοι. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, στο στόχαστρο είναι τράπεζες όπως οι Bank of America, JPMorgan Chase, και Goldman Sachs. Οι αγωγές μπορεί να κατατεθούν ακόμη και σήμερα.

Ο οργανισμός Federal Housing Finance Agency – ο οποίος εποπτεύει γιγαντιαία ιδρύματα στεγαστικής πίστης όπως τα Fannie Mae και Freddie Mac – κατηγορεί τις τράπεζες πως απέτυχαν να διενεργήσουν επαρκείς ελέγχους της ποιότητας των στεγαστικών τίτλων που πούλησαν σε επενδυτές πριν την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Οι τράπεζες Fannie Mae και Freddie Mac έχασαν πάνω από 30 δις δολ εν μέρει εξαιτίας παρόμοιων συμφωνιών και έπρεπε μετά να διασωθούν από τη κυβέρνηση. Οι μηνύσεις ακολουθούν τις κλήσεις που ο κρατικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός εξέδωσε προς τις τράπεζες πέρσι και όπως ισχυρίζεται το BBC από την Ουάσινγκτον πρόκειται για τη τελευταία σειρά ενός αριθμού αγωγών κατά τραπεζών που αναμίχθηκαν στη πρακτική της έκδοσης τίτλων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια (MBS).

Ωστόσο, μερικά στελέχη επισημαίνουν πως οι ζημιές ήταν αποτέλεσμα της ευρύτερης οικονομικής ύφεσης, ενώ άλλοι ισχυρίζονται πως οι νέοι δικαστικοί αγώνες κατά τραπεζών μπορεί να ζημιώσουν την εύθραυστη ανάκαμψη των ΗΠΑ.

]]>
info@realestatenews.gr (Administrator) Κόσμος Fri, 02 Sep 2011 06:39:46 +0000
ΗΠΑ: Δεν παίρνουν στεγαστικά http://www.realestatenews.gr/finance/kosmos/15212-ipa-den-pernoun-stegastika http://www.realestatenews.gr/finance/kosmos/15212-ipa-den-pernoun-stegastika Στα χαμηλά 15 ετών υποχώρησε ο αριθμός των νέων αιτήσεων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, εν μέσω έντονων ανησυχιών σχετικά με την οικονομική κατάσταση στη χώρα. Σύμφωνα με την Ένωση Στεγαστικών Τραπεζών (Mortgage Bankers Association), ο δείκτης της κινητικότητας στις αιτήσεις στεγαστικών δανείων υποχώρησε κατά 2,4% την προηγούμενη εβδομάδα του Αυγούστου. «Μετά από ακόμη μια εβδομάδα μεταβλητότητας στις αγορές και διάχυτης αβεβαιότητας όσον αφορά στην οικονομία, οι επενδυτές συγκρατήθηκαν, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις αγοράς κατοικιών να υποχωρήσουν στα χαμηλά 15 ετών», σχολιάζει ο Μάικ Φραταντόνι, αντιπρόεδρος της MBA.

]]>
info@realestatenews.gr (Administrator) Κόσμος Thu, 25 Aug 2011 06:24:39 +0000
Σφίγγουν τα λουριά και οι γαλλικές τράπεζες http://www.realestatenews.gr/finance/kosmos/14548-2011-06-03-14-28-16 http://www.realestatenews.gr/finance/kosmos/14548-2011-06-03-14-28-16 Οι γαλλικές τράπεζες είναι απρόθυμες να χορηγούν στεγαστικά δάνεια στους διεθνείς επενδυτές που αγοράζουν ακίνητα και φημολογείται ότι ορισμένες απο αυτές σταματούν μέχρι το τέλος του χρόνου και την χορήγηση στεγαστικων δανείων σε ιδιώτες.Πρόκειται για μία απόφαση που  υποδηλώνει την έλλειψη ρευστότητας  που αντιμετωπίζουν. Αρκετές τράπεζες έχουν μειώσει τα πλαφόν στα δάνεια που χορηγούν σε δανειολήπτες από χώρες εκτός Ευρώπης. Παράλληλα, εφαρμόζουν αυστηρότερα κριτήρια προκειμένου να εγκρίνουν τις χορηγήσεις και σε γάλλους δανειολήπτες. Ήδη ορισμένες ανατρέπουν τραπεζικά κριτήρια δεκαετιών. Για παράδειγμα παραδοσιακά οι γαλλικές τράπεζες είχαν θέσει ως ανώτατο εισοδηματικό όριο το 33% του ακαθάριστου εισοδήματος του δανειολήπτη. Δηλαδή οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δανείου να μη υπερβαίνουν το 33% του ακαθαρίστου ετησίου εισοδήματος του. Ωστόσο, πολλά πιστωτικά ιδρύματα έχουν πάψει να εφαρμόζουν και αυτο τον κανόνα που αποτελεί αξίωμα στην αγορά καθώς σε ορισμένους υποψήφιους δανειολήπτες απορρίπτουν την αίτηση με το αιτιολογικό ότι δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για να ζήσουν έστω και αν πληρούν τον κανόνα του 33% . Τέλος , οι γαλλικές τράπεζες έχουν αρχίσει να υιοθετούν τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, ενός νέου παγκόσμιου ρυθμιστικού προτύπου για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και της ρευστότητας, το οποίο ορίζει ότι το σύνολο των δανείων των επιχειρήσεων δεν πρέπει να υπερβαίνουν το εξαπλάσιο του εισοδήματος τους .

]]>
info@realestatenews.gr (Administrator) Κόσμος Fri, 03 Jun 2011 16:51:30 +0000
Βόμβα 3,6 τρισ http://www.realestatenews.gr/finance/kosmos/14012--36- http://www.realestatenews.gr/finance/kosmos/14012--36- Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια οι τράπεζες παγκοσμίως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το «τείχος» των 3,6 τρισ. δολαρίων σε ληξιπρόθεσμα χρέη, και να βγουν στις αγορές για αναζήτηση κεφαλαίων, μαζί με τις κυβερνήσεις των χρεωμένων χωρών, αποκαλύπτει το Διεθνείς Νομισματικό Ταμείο στο Global Financial Stability Report. Όπως αναφέρει στο report του ΔΝΤ πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και να τις διαβεβαιώσουν ότι μπορούν να δανειστούν, ενώ κάποιες μικρότερες θα πρέπει να κλείσουν. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη είναι πιο έντονα για τις ιρλανδικές και τις γερμανικές τράπεζες, καθώς περίπου το μισό από το υπάρχον χρέος τους, λήγει στα επόμενα δύο χρόνια. «Αυτές οι χρηματοδοτικές ανάγκες των τραπεζών συμπίπτουν με τις υψηλότερες χρηματοδοτικές απαιτήσεις των χωρών, εντείνοντας τον ανταγωνισμό για σπάνιες πηγές χρηματοδότησης». Συνολικά, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα έχει βελτιωθεί τους τελευταίους έξι μήνες. Οι πιο δύσκολες προκλήσεις στους επόμενους μήνες θα είναι η χρηματοδότηση των τραπεζών και των κρατών, ιδιαιτέρως αυτών με το μεγαλύτερο πρόβλημα χρέους. Αναφορικά με το ενδεχόμενο να ζητήσει διάσωση και η Ισπανία, το ΔΝΤ δήλωσε πως οι ισπανικές αρχές έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα χρέους. Στο μεταξύ, ο Jose Vinals, διευθυντής του τμήματος Monetary and Capital Markets του ΔΝΤ, δήλωσε ότι τα προγράμματα δανεισμού στην Ελλάδα και την Ιρλανδία δημιουργήθηκαν με την λογική ότι δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση, και για αυτό χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν.

]]>
info@realestatenews.gr (Administrator) Κόσμος Thu, 14 Apr 2011 16:51:22 +0000
Χωρίς κρατική "πλάτη" τα στεγαστικά http://www.realestatenews.gr/finance/kosmos/13207--q- http://www.realestatenews.gr/finance/kosmos/13207--q- Νέο πλήγμα δέχθηκε η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ μετά την χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης Ομπάμα να προχωρήσει την αναθεώρηση της αγοράς των ενυπόθηκων δανείων με τρόπο ώστε να περιοριστεί ο ρόλος του. Αυτό θα γίνει μεσω της συρρίκνωσης των παροχών εγγυήσεων που προσφέρουν για στεγαστικά δάνεια οι .Fannie Mae και Freddie Mac αλλά και με την αύξηση του ασφαλίστρου κινδύνου που επιβάλλει η Ομοσπονδιακή Στεγαστική Αρχή. Σημειώνεται ότι έχουν προσφέρει εγγυήσεις 150 δις. δολαρίων για την στήριξη της στεγαστικής αγοράς. Στις προθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι :

- να εγγυηθεί μόνο υποθήκες δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα

-να παράσχει εγγυήσεις μόνο σε περιόδους κρίσης

-να παράσχει εγγυήσεις μόνο σε δάνεια ιδιωτικών κατασκευαστικών

Φυσικά , πρόκειται για προτάσεις που θα πρέπει να πάρουν την έγκριση του Κογκρέσου προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή τους Σύμφωνα με αναλυτές : «η στεγαστική αγορά παραμένει ένας από τους πιο αδύναμους κρίκους της οικονομικής ανάκαμψης και η οποιαδήποτε απότομη αλλαγή θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση και αυτό σε μία περίοδο που εκατομμύρια αμερικανοί εξακολουθούν να ψάχνουν για δουλειά Οι προτάσεις περιλαμβάνουν επίσης την αύξηση των ασφαλίστρων ενυπόθηκων δανείων που χρεώνονται από την Ομοσπονδιακή Στεγαστική Αρχή γεγονός που αντανακλάται στο ύψος των επιτοκίων που προσφέρουν οι τράπεζες. Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι οι μεταβολές θα οδηγήσουν σε ακριβότερα στεγαστικά δάνεια, υψηλότερα επιτόκια, και μεγαλύτερες. Για παράδειγμα η αύξηση του ασφαλίστρου κινδύνου 0,25% για δάνειο 100.000 σημαίνει επιπλέον 250 δολάρια ετησίως. Για ένα 30ετές στεγαστικό 300.000 δολαρίων σημαίνει επιβάρυνση 12.000 κατά την διάρκεια του δανείου.

]]>
info@realestatenews.gr (Administrator) Κόσμος Sat, 12 Feb 2011 16:19:37 +0000
ΗΠΑ: Ανεβαίνουν τα επιτόκια για στέγη http://www.realestatenews.gr/finance/kosmos/13192-2011-02-11-07-03-01 http://www.realestatenews.gr/finance/kosmos/13192-2011-02-11-07-03-01 Το μέσο επιτόκιο των 30 ετών στεγαστικών σταθερού επιτοκίου εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου 2010, έπειτα από θετικές οικονομικές εκθέσεις για τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 5,05% για την εβδομάδα που έληξε στις 10 Φεβρουαρίου, από 4,81% την περασμένη εβδομάδα και 4,97% πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της Freddie Mac για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων. Σύμφωνα με στοιχεία οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων και αυτό προκάλεσε ανοδική πίεση στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυτή την εβδομάδα

]]>
info@realestatenews.gr (Administrator) Κόσμος Fri, 11 Feb 2011 07:21:50 +0000